background


De Oosteroever is dé plek om te onthaasten, om uit te waaien en rust te zoeken. Het voorhavengebied is bovendien een fascinerend stukje stad met een rijk toeristisch aanbod. Het gebied is verkeersluw en dus zeer geschikt om een natuurwandeling te maken. De gratis overzetboot maakt het voor kinderen nog leuker!

Fort Napoleon

Aan het einde van de 18de eeuw annexeert Frankrijk onze gewesten. Napoleon vreest een aanval vanuit Engeland op de haven van Oostende en laat daarom in 1811 een imposant fort optrekken in de duinen. In de beide wereldoorlogen krijgt het fort opnieuw een bestemming als artilleriekwartier van het Duitse leger. Sinds 1995 beheert Erfgoed Vlaanderen het Fort Napoleon. Erfgoed Vlaanderen zorgde voor de restauratie en maakte er een open monument van. Vandaag is er een museum, bistro en restaurant in onder gebracht.

Halve Maan

De Halve Maan dankt zijn naam aan zijn vorm van een halve cirkel. De militaire constructies van de Halve Maan zijn de enige nog bewaarde Flaksite in België. De voormalige militaire site omvat een commandobunker, drie zware Flakbunkers (luchtafweergeschut), een flankeringskazemat en verscheidene andere bouwwerken. De batterijen Hundius en De Halve Maan zijn unieke en goed bewaarde onderdelen van de Duitse kustverdediging Atlantikwall uit 1942-1944.

Lange Nelle

Deze vuurtoren, in de volksmond gekend als "Lange Nelle" is de vierde vuurtoren in de geschiedenis van Oostende en de derde op die locatie. De vuurtoren is 65 meter hoog, telt 324 treden en leidt sinds 1949 veilig de visser de haven binnen.

Mercator

Poolreiziger Adrien de Gerlache ontwierp deze driemaster die in Schotland gebouwd werd. De Mercator kende slechts twee commandanten en maakte 54 reizen. In 1936 haalde de Mercator het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug. In 1960 liep de Mercator de haven van Antwerpen binnen. In 1961 werd het ingericht als museumschip. Sinds 1964 is de Mercator een parel aan de kroon van Oostende. Na grondige renovatiewerken die anderhalf jaar duurden is het schip sinds 01 april 2017 eigendom van de Stad Oostende en behoort van nu tot het maritiem erfgoed van de Stad. Deze attractie met korting bezoeken? Druk meteen je gratis Kustpas af via www.kustpas.be/home/register

Website: Mercator

Amandine

De Amandine 0.129’ was de laatste IJslandvaarder en herinnert aan de meest beruchte periode uit de Vlaamse visserijgeschiedenis toen onze vissers wekenlang de mooiste en lekkerste vis achterna gingen naar het ijskoude maar zuivere water rond IJsland.

Veel kustbewoners bekochten dit met hun leven. De IJslandvaarder werd door de stad Oostende aangekocht en volledig gerenoveerd. De modernste audiovisuele technieken werden aangewend om het leven aan boord van een IJslandvaarder zo authentiek en realistisch mogelijk weer te geven. Die aanpak wordt ook aangehouden voor de inrichting van het dek, het visruim, de kajuiten, de machinekamer… met levensgrote poppen, geluiden en zelfs geuren wordt de indruk gewekt dat men echt aan het varen is.

Rond de achterzijde van het schip een tweede blikvanger: de reconstructie van een straatje uit het Oostendse Visserskwartier anno 1960 jaren met winkeltjes, een café en zelfs een bordeel.

Website: Amandine

Atlantikwall museum

De ATLANTIKWALL in Raversyde is een van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Je vindt er ook de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog, de Batterij Aachen.

De Vlaamse zaal biedt een kijk op enkele gerestaureerde collectiestukken en een tentoonstellingover de Atlantikwall en de oorlog aan de kust.

Op de bovenverdieping kun je permanent ‘Atlantic Wall’ van Stephan Vanfleteren bezoeken.


Website: https://www.raversyde.be/nl/atlantikwall-0

Mu.ZEE

Mu.ZEE is hèt kunstmuseum aan zee voor Belgische kunst met een maximale openheid en toegankelijkheid. Mu.ZEE creëert een actieve ruimte voor publiek en kunstenaars waar op een ongedwongen, vrije en creatieve manier met kunst kan omgegaan worden.